De asemenea, cunoscut si sub numele de altoire grasime sau injectii cu grasime

Grefarea cu grasime este o procedura de transfer de grasime din zonele in care aveti exces de grasime, cum ar fi coapsele exterioare, si injectarea in zone care pot fi lipsite de volum, cum ar fi fata, maini, sani sau fese. Aceasta este o procedura sigura, de lunga durata, bine tolerata si produce rezultate naturale. In fiecare an, mii de pacienti sunt supusi cu succes altoirii cu grasime fiind foarte multumiti de rezultate.

Cand trebuie sa se ia in considerare transferul de grasime?

 • Daca aveti zone faciale care apar incretite, scobite.
 • Daca doriti corectii permanente, comparativ cu cele facute cu agenti de umplere care sunt temporare.
 • Daca doriti sa va imbunatatiti conturul corpului, revizuirea cicatricilor, umplerea unor depresiuni ale corpului, sau pentru a intineri mainile si fata.
 • Pentru utilizarea in reconstructia de san, pentru a umple neregularitatile de contur sau pentru a ascunde semne evidente ale implanturilor mamare.

Esti un bun candidat pentru un transfer de grasime?

Scopul altoirii cu grasime este de a mari sau de a umple zonele cu deficit de volum. In mod obisnuit, altoite sau injectate, zonele includ mainile, fata (inclusiv cea a buzelor), depresiunile in piele (in urma liposuctiei si cicatricile), sanii si fesele (pentru marire). Desigur, trebuie sa aveti zone donatoare din care poate fi luata grasimea. Este important sa nu aveti probleme de circulatie, fie de la o afectiune sau de la fumat.

Transferul facial de grasime: daca aveti cute faciale, cum ar fi liniile cauzate de ras, liniile de zambet, sau laba de gasca, grasimea extrasa din zona de abdomen, coapse sau din alte zone, poate fi injectata in fata dumnevoastra. Cicatricile acneice, zonele scufundate ale fetei, buzelor, si obrajilor pot fi, de asemenea, completate. Chirurgul plastician poate folosi grasime grefata pentru a minimiza liniile dintre nas si gura, depresiuni ale pielii sau adanciturile, sau pentru a minimiza ridurile de pe frunte.

Marirea sanilor: daca doriti o crestere modesta a dimensiunilor sanilor, sunteti un bun candidat pentru altoirea cu grasime a sanului, dar sanii ar trebui sa aiba deja o forma frumoasa si un tonus al pielii bun. Daca aveti pielea slaba, sanii cazuti, sau doriti o crestere semnificativa a dimensiunilor sanilor, marirea lor cu transferul de grasime nu este pentru dumneavoastra. 

Implanturi plus altoire cu grasime a sanului: in cazul in care forma sanilor are nevoie de optimizare in timpul unei proceduri de implant mamar, grefarea de grasime poate fi utila. Daca aveti neregularitati reziduale de san dupa marirea sanilor cu implanturi, acestea pot fi completate cu grasime pentru a produce un contur neted si o forma optima.

Reconstructia sanilor cu altoirea de grasime: daca aveti defecte de san ca urmare a  lumpectomiei pentru cancerul de san, grefarea cu grasime este o metoda eficienta de completare a acestor defecte. Grefarea cu grasime este, de asemenea, o optiune pentru reconstructia totala a sanului in urma mastectomiei; cu toate acestea, pentru a realiza un volum suficient de san, acesta este, de obicei, un proces cu mai multe etape care necesita cel putin doua pana la patru proceduri secventiale de altoire cu grasime.

Augmentarea feselor cu grefare de grasime: multi pacienti care doresc fese rotunjite complet vor opta pentru o "ridicare de fund sau fund brazilian", care utilizeaza transferul de grasime pentru a oferi o fesa mai curbata, fara utilizarea unui implant. Liposuctia este frecvent utilizata pentru a sculpta ambele zone inconjuratoare, si se colecteaza grasime autolog care urmeaza sa fie injectata.

Intinerirea mainilor cu grefare de grasime: altoirea cu grasime pentru mainile dumneavoastra este eficienta pentru adaugarea volumului, intinerirea zonelor ridate, si imbunatatirea in timp a calitatii pielii.

Daca va aflati in stare buna de sanatate, cu o atitudine pozitiva, asteptari realiste, sunteti cel mai probabil un bun candidat pentru aceasta procedura

Informatii procedurale

Cum se efectueaza o procedura de transfer de grasime?

Grasimea este recoltata dintr-o parte a corpului, ,,se spala’’ si se purifica, si apoi este reinjectata, cu atentie, cu ace special concepute, in zonele care au nevoie de augmentare. Poate fi necesara repetarea procedurii de grefare cu grasime de mai multe ori pentru a obtine rezultatul dorit. Grefarea de grasime poate fi explicata ca un proces in trei etape: 1) recoltarea; 2) purificarea prin transfer; 3) plasarea.

Recoltarea: dumneavoastra si medicul veti selecta zona pentru extragerea grasimii. Se va injecta un anestezic local, chirurgul va crea apoi o mica incizie si, folosind o tehnica sterila, va introduce o canula conectata la o seringa pentru a extrage cu atentie grasimea (liposuctie).

Purificarea si transferul: dupa ce se obtine suficienta grasime din zona donatoare, chirurgul va pregati pentru procesare celulele grase, iar pentru transfer seringi mici, care vor fi utilizate pentru injectiile cu grasime. Purificarea poate necesita utilizarea unei centrifuge pentru a invarti grasimea, sau un proces de filtrare pentru a indeparta impuritatile.

Amplasarea: zona desemnata pentru a primi grefa va fi apoi pregatita. Chirurgul va introduce un ac sau o canula in punctul de incizie a zonei care va fi corectata. Acul de injectie este, de obicei, introdus in interiorul si in jurul zonelor care urmeaza sa fie marite de mai multe ori. De fiecare data cand acul sau canula este retrasa, o linie de tesut gras este atent depozitata, in straturile tesuturilor naturale. Acest proces se repeta pana cand se obtine corectia dorita, creand o grila de grasime grefata. Unii doctori recomanda masajul zonelor grefate pentru a crea un contur satisfacator. Altii prefera sa se bazeze pe tehnica de plasare pentru a crea conturul corespunzator. Chirurgul poate plasa, de asemenea, un pansament sau un bandaj peste zona grefata.

Scopul chirurgului plastician si a intregului personal este de a va ajuta sa obtineti cele mai frumoase rezultate si un aspect natural, precum si pentru a face experienta dumneavoastra chirurgicala cat mai usoara si cat mai confortabila cu putinta.

Care sunt optiunile mele?

Propria grasime poate fi utilizata pentru a modifica conturul corpului, revizui cicatricile, umple depresiunile create de lipoaspiratie, cancer sau interventii chirurgicale, si pentru intinerirea mainile si a fetei. Zonele obisnuite pentru obtinerea de grasime includ abdomenul si flancurile (manerele dragostei), partea posterioara a bratelor posterioare si solduri si coapse. Optiunile pe care chirurgul plastician le va discuta cu dumnevoastra:

 • ce zone vor beneficia de pe urma transferului de grasime?
 • care sunt cele mai bune zone pentru indepartarea grasimii?
 • daca orice alte proceduri sunt necesare?

Ce incizii si cicatrici vor fi?

Singurele cicatrici pot rezulta din liposuctie, care este folosita pentru a elimina grasimea de pe zona donatoare.

 • Pentru liposuctie sunt necesare mici incizii, cicatricile sunt, de asemenea, mici si sunt amplasate in zone ascunse. Uneori, in functie de localizarea depozitelor de grasime pe corp, inciziile nu pot fi ascunse.
 • Cantitatea sau gradul de cicatrizare depinde de tehnica chirurgului si de tendintele genetice.
 • Cele mai multe cicatrici ca urmare a liposuctiei se estompeaza si sunt putin perceptibile in timp. Cicatrici vizibile sunt mai probabile atunci cand sunt folosite canule mari pentru liposuctie, si la pacientii care au pielea pigmentata.
 • Exista doua tipuri de semne care pot ramane pe piele dupa liposuctie. Unul dintre ele este o cicatrice vizibila, iar celalalt este cunoscut sub numele de hiperpigmentare (pata neagra pe piele).

Consultatia initiala

In timpul consultatiei initiale, veti avea posibilitatea de a discuta obiectivele estetice. Chirurgul va va evalua ca pe un candidat pentru altoirea de grasime si va clarifica ceea ce grefarea de grasime poate face pentru dumneavoastra. Intelegerea obiectivelor si starea medicala, de asemenea, pot fi luate in considerare alternative si tratamente suplimentare. Este important sa fiti complet sinceri in timpul consultatiei. Puteti aduce fotografii cu dumneavoastra de la o varsta mai frageda; ele pot servi drept un bun punct de referinta pentru a discuta obiectivele. Este indicat sa fiti pe deplin pregatit/a sa raspundeti la aceste intrebari:

 • aveti afectiuni medicale sau alergii cauzate de consumul de droguri? 
 • ati fost tratat/a pentru vreo afectiune medicala ?
 • ati avut interventii chirurgicale anterioare?
 • ce alergii aveti si ce medicamente curente, inclusiv suplimentele de vitamine si cele pe baza de plante?
 • care este consumul curent de alcool, tutun si droguri?
 • care este istoricul privind procedurile cosmetice neinvazive?
 • la ce rezultat va asteptati dupa interventie? 
 • care este motivatia dumneavoastrata privind transferul de grasime?

Chirurgul dumneavoastra poate, de asemenea:

 • sa va roage sa va uitati intr-o oglinda si sa scoateti in evidenta exact ceea ce ati dori sa imbunatatiti;
 • sa faca o fotografie pentru inregistrare medicala, sa masoare fata, si sa utilizeze imaginile pentru a va arata imbunatatirile la care va puteti astepta;
 • evalua starea dumneavoastra de sanatate, inclusiv conditiile de sanatate preexistente sau a factorilor de risc;
 • sa evalueze elasticitatea pielii;
 • sa discute optiunile si sa recomande un plan de tratament;
 • sa discute despre rezultatele posibile, incluzand riscurile si potentialele complicatii;
 • sa discute despre tipul de anestezie care va fi folosit.

Planul de tratament

In functie de obiectivele, caracteristicile fizice, anii de formare si experienta chirurgului, acesta va impartasi recomandari si informații cu dumneavoastra, incluzand:

 • o abordare a procedurii, tipul de procedura sau a unei combinatii de proceduri;
 • rezultatele pe care le puteti anticipa;
 • investitia dumneavoastra financiara pentru procedura;
 • riscurile asociate si posibile complicatii;
 • optiuni pentru anestezie si localizarea interventiei;
 • ceea ce este necesar pentru pregatirea unei interventii chirurgicale;
 • la ce va puteti astepta sa experimentati, dupa interventie;
 • medicul va va arata, de asemenea, cazuri similare cu ale dumneavoastra si va raspunde la orice intrebare.

Intrebari pentru chirurgul plastician

Pentru a afla despre siguranta chirurgiei plastice, precum si pentru a planifica procedura dumneavoastra am dezvoltat aceste intrebari pentru a va putea ajuta:

 • sunt bine informat/a si am luat decizia cea mai inteligenta cu privire la procedura facuta de mine?
 • am confirmarea ca am ales chirurgul potrivit pentru procedura?
 • a fost consultatia initiala cat mai placuta posibil?
 • am inteles optiunile, rezultatele posibile si riscurile?

Este important sa luati un rol activ in chirurgie, deci va rugam sa folositi, deasemenea, aceasta lista de intrebari ca punct de pornire pentru consultatia initiala:

 • sunt eu un candidat bun pentru altoirea cu grasime?
 • sunt in cautarea unor rezultate rezonabile si realiste?
 • pot vedea fotografii inainte si dupa procedura?
 • ati mai avut interventii de grefare cu grasime, si in ce zone ale corpului?
 • unde veti efectua interventia si cat timp va dura?
 • vor fi vizibile cicatricile mele?
 • ce fel de anestezie recomandati pentru mine?
 • care vor fi costurile asociate cu altoirea cu grasime in cazul meu?
 • ce asteptari aveti de la mine pentru a obtine cele mai bune rezultate?
 • la ce perioada de recuperare ma pot astepta, si cand pot relua activitatile normale?
 • care sunt riscurile si complicatiile asociate cu procedura mea?
 • cum sunt tratate complicatiile?
 • care sunt optiunile mele in cazul in care rezultatul estetic al interventiei nu indeplineste obiectivele discutate?

Cum pregatesc ma pentru o procedura de transfer de grasime?

Chirurgul va oferi instructiuni detaliate preoperatorii, va raspunde la orice intrebari ati putea avea, va fi informat in detaliu despre istoricul dumneavoastra medical, si va efectua un examen pentru a determina starea fizica inainte de interventie.

Chirurgul dumneavoastra poate realiza fotografii de pre-procedura.

Indiferent de tipul de interventie efectuata, hidratarea este foarte importanta. Hidratarea adecvata inainte si dupa interventia este esentiala pentru recuperarea in conditii de siguranta si pentru rezultate optime.

In prealabil procedura dumneavoastra, chirurgul va va cere sa:

 • renuntati la fumat cu cel putin sase saptamani inainte pentru a favoriza vindecarea;
 • evitati sa luati aspirina, antiinflamatoare nesteroidiene (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene: Advil, Motrin, Aleve), si vitamine/regimuri homeopate care pot creste sangerarea.

Asigurati-va ca exista cineva care sa va duca acasa dupa interventie, si sa ramana cu dumneavoastra cel putin pentru prima noapte, daca este necesar.

La ce ma pot astepta in ziua interventiei de transfer de grasime?

Procedura dumneavoastra poate fi realizata intr-un spital acreditat, sau la clinica.

 • Durata procedurii depinde de cat de multa grasime este indepartata, si numarul de zone de liposuctie. Evident, veti avea nevoie de mult mai putina grasime pentru umplerea faciala, decat pentru a mari sanii sau fesele.
 • Sunt administrate medicamente pentru confortul dumneavoastra in timpul procedurii.
 • Anestezia generala este frecvent utilizata in timpul interventiei de transfer de grasime, cu toate ca anestezia locala sau sedarea intravenoasa poate fi de dorit in unele cazuri.
 • Pentru siguranta in timpul interventiei chirurgicale, diverse monitoare pot fi folosite pentru a verifica bataile inimii, tensiunea arteriala, pulsul, si cantitatea de oxigen care circula in sange.
 • Chirurgul va urma planul chirurgical discutat cu dumneavoastra inainte. Odata ce procedura a inceput, el poate decide sa combine diverse tehnici sau poate schimba o tehnica pentru a asigura cel mai bun rezultat. Este important sa va simtiti confortabil si sa aveti incredere in medicul dumneavoastra pentru a lua aceste decizii.
 • Dupa ce procedura este finalizata, veti fi luat/a intr-o zona de recuperare in care veti continua sa fiti monitorizat/a indeaproape. S-ar putea impune purtarea unei haine de compresie pe zona unde s-a efectuat liposuctia pentru a ajuta la "micsorarea" pielii. Multi pacienti afirma ca zona se simte ca fiind inflamata, ca si cum au fost supusi unui antrenament viguros.
 • Puteti pleca dupa o perioada scurta de observatie, asta in cazul in care medicul nu considera necesara o alta varianta de recuperare postoperatorie imediata.

Ingrijire si recuperare

Chirurgul va va preciza perioada pana cand veti putea reveni la activitatile obisnuite. De asemenea, dupa interventie, veti primi instructiuni detaliate cu privire la ingrijirea postchirurgicala, inclusiv informatii cu privire la:

 • simptomele normale pe care le veti experimenta;
 • semne potentiale de complicatii.

Imediat dupa interventia de transfer de grasime
Chirurgul plastician va va sfatui cum sa aveti grija de zonele din care a fost extrasa grasimea. Recuperarea in urma unor injectii de grasime este variabila. Iata cateva informatii generale referitoare la recuperarea dupa injectiile de grasime faciala:

 • umflaturile si vanataile in prima saptamana sunt semnificative, nu veti putea onora obligatiile sociale sau profesionale;
 • in cea de a doua saptamana vanataia se estompeaza, dar vor fi in continuare umflaturi;
 • exista o mare imbunatatire in majoritatea cazurilor, intre zilele 7-10, dar inca exista posibilitatea sa nu fiti pregatit/a sa iesiti in public. Cei mai multi pacienti care au foarte putin timp liber de la locul de munca isi iau o saptamana libera, inclusiv doua weekenduri. Cei care isi pot permite doua saptamani sau mai mult sunt avantajati;
 • a treia saptamana va incepe sa arate mult mai bine. Aplicarea atenta a machiajului poate fi de ajutor in camuflarea semnelor de umflare sau vanatai;
 • odata ce umflarea da inapoi, veti fi in masura sa apreciati modificarile, dar umflari subtile pot persista saptamani.

Cat dureaza rezultatele?

Va puteti astepta ca zonele in care a fost transferata grasimea sa para mai moi si mai pline, oferindu-va un aspect odihnit si reintinerit. Este posibil sa observati chiar si o imbunatatire a texturii pielii.

 • Supravietuirea grasimii si longevitatea rezultatelor depind de abilitatile chirurgului, modul in care a fost recoltata si purificata grasimea, cum si unde a fost injectata. Pentru a fi efectuata cu succes, altoire de grasime necesita un chirurg cu abilitati foarte dezvoltate, bazate pe experienta si pe cunoasterea tehnicii.
 • Atunci cand se face cu succes, grasimea injectata stabileste o noua alimentare cu sange din organism si primeste hrana de care are nevoie pentru supravietuire. Cand se intampla acest lucru, rezultatele pot fi de multe ori permanente; cu toate acestea, poate exista un procent de grasime care nu ,,se prinde’’, motiv pentru care uneori sunt necesare proceduri de retusare.

Este recomandata mentinerea unei relatii cu chirurgul plastician.
Pentru siguranta, precum si pentru cel mai frumos si sanatos rezultat, este importanta revenirea la medic pentru urmarirea si evaluarea celor prescrise, sau in cazul in care observati orice fel de modificari ale pielii. Nu ezitati sa contactati medicul dumneavoastra atunci cand aveti orice intrebari sau nelamuriri.

Costuri asociate

Costul unei grefari cu grasime variaza de la medic la medic, si de la o zona geografica la alta. 

Aceste cifre reflecta numai costurile interventiei in sine si nu includ taxele pentru facilitatea de chirurgie, anestezie, analize medicale, retete, articole de imbracaminte chirurgicale sau alte costuri diverse legate de o interventie.

Pentru ca grefarea de grasime este o interventie chirurgicala bazata pe propriile alegeri, asigurarea de sanatate nu acopera aceste costuri.O mare parte din chirurgi ofera planuri de finantare pacientului pentru a face procedura mai accesibila.

Limitari si riscuri

Din fericire, complicatii semnificative de la altoirea cu grasime sunt rare. Aceasta procedura se face de obicei fara probleme majore.

Riscurile si eventualele complicatii ale chirurgiei sunt un subiect care ar trebui discutat in timpul consultatiei. Toate procedurile chirurgicale au un anumit grad de risc. Unele dintre posibilele complicatii ale tuturor interventii sunt:

 • reactii adverse la anestezie;
 • hematomul sau serom (o acumulare de sange sau de lichid sub piele, care ar putea necesita indepartarea);
 • infectii si sangerari;
 • modificari in senzatie;
 • cicatrizarea;
 • reactii alergice;
 • Avarierii structurilor subiacente
 • rezultate nesatisfacatoare, care ar putea necesita proceduri suplimentare

We use cookies to give the best experience to our visitors. By using this website, you're agreeing to our use of cookies.