Interesul pentru chirurgia estetică este din ce în ce mai crescut, însă, odată cu acest trend, crește și gradul de dezinformare privind tot ceea ce ține de implanturile siliconice, rejuvenarea facială, mărirea buzelor sau sânilor, lipoabsorbția abdominală.

Acesta este motivul pentru care insist permanent pe educarea pacientei, pe redarea tuturor detaliilor privind intervenția, cu tot ce înseamnă pregătirea pentru și postintervenție. 

Mărirea sânilor a devenit cea mai frecventă procedură chirurgicală estetică și, după părerea mea, va rămâne mult timp așa, pentru că stigmatizarea din jurul acestei intervenții începe să se reducă considerabil, iar pacientele devin din ce în ce mai conștiente de nevoile lor.

Orice candidată pentru această intervenție are nevoie să ia în calcul toate aspectele:

Consultația

Augmentarea mamară, liftingul mamar, reducerea volumului sânilor sau corectarea asimetriei mamare sunt operații strategice ce au nevoie de una sau mai multe consultații amănunțite, în care iau în calcul variabile esențiale succesului intervenției: timpul de implant, poziționarea, volumul și forma și ajustarea implantului în arhitectura corpului pacientei, pentru una aspect natural, stilul de viață, posibile afecțiuni, sarcină sau intenția de a face un copil, medicație curenta (dacă există).

Opțiunile de implant

Atunci când se alege implantul, deși părerea generală este că “punem silicoane”, lucrurile stau cu totul altfel.  Tipul de implant, forma, textura, dimensiunea, volumul, poziționarea, toate acestea sunt detalii pe care le iau în calcul atunci când discut cu pacientele mele. 

Există 3 forme de implanturi cu silicon: implanturile rotunde netede, rotunde texturate și cu lacrima anatomică texturată. 

Fiecare bifează nevoi specifice: aspect natural, textură la atingere, dacă să fie mai mori sau mai tari.

Candidata ideală

Mărirea sânilor este o procedură destul de simplă, deoarece durează puțin, riscurile sunt minime, iar recuperarea este scurtă și doar ușor inconfortabilă. Candidata ideală este cineva care are o sănătate bună și dorește o modificare a aspectului, volumului, poziționării, texturii, formei sânilor.

Pregătirea și operația

La fel ca majoritatea procedurilor chirurgicale, procesul de pregătire pentru mărirea sânilor începe cu șase săptămâni înainte. În acest timp, sfătuiesc pacientele să renunțe la fumat și să întrerupă metodele contraceptive hormonale, dacă este cazul. Fumatul poate interfera cu procesul de vindecare (precum și crește riscul de complicații), iar contraceptivele pot crește riscurile de formare a cheagurilor de sânge.

Cea mai importantă parte în procesul de pregătire este comunicarea bună dintre pacientă și medic. Fiecare înțeleg pe deplin implicarea și responsabilitatea în proces, pacienta are așteptări realiste, iar chirurgul are nevoie să îi explice onest asta. Chirurgia estetică nu face minuni, ci doar înfrumusețează. 

Operația durează între 1.5-2 ore, cu anestezie totală, iar pacienta poate merge acasă la câteva ore după intervenție.

Riscuri

Ca și în cazul oricărei proceduri chirurgicale sau invazive, există unele riscuri implicate: riscuri legate de anestezie, sângerări / hematom, infecție, modificări ale senzației mamelonare sau mamare, cicatrici slabe, formarea de țesut cicatricial strâns în jurul implantului, acumularea de lichide. Toate riscurile și complicațiile potențiale sunt discutate integral cu pacienta. 

Recuperare și Inactivitate

În ceea ce privește recuperarea după intervenția de augmentare mamară cu implanturi siliconice, este una ușoară de obicei, cu o senzație de strângere și durere în piept, nu neapărat durere.

Majoritatea pacientelor se pot întoarce la activitățile de bază la 3-5 zile după intervenție, iar restricțiile de activitate care limitează ridicarea de greutăți și exerciții în zona superioară a corpului rămân valabile timp de două – trei săptămâni.

Purtarea de bustiere, sutiene medicale și orice formă de susținere (avizată medical) este recomandată cât mai mult timp post intervenție. Am paciente care poartă și câțiva ani după, iar sânul lor arată impecabil.